Week van de valpreventie

Wist u dat de meeste ongevallen thuis gebeuren? 1 op de 3 thuiswonende senioren valt minstens 1 keer per jaar. Vallen wordt meestal veroorzaakt door verschillende factoren. Hoe meer risicofactoren er zijn, hoe groter de kans op vallen. Vallen kan leiden tot serieuze gevolgen: schaafwonden, breuken en andere ernstige verwondingen. Preventie is daarom van groot belang. Naar aanleiding van de week van valpreventie (19 – 25 april) geven we hieronder enkele tips tegen vallen.1. Veilige schoenen

Niet iedere schoen is even veilig. De beste schoenen om vallen te vermijden zijn gesloten schoenen, die voldoende steun geven en goed aansluiten. Schoeisel dat afgeraden wordt zijn instekers, slippers of hoge/dunnen hakken.


2. Zichtproblemen nakijken

Zichtproblemen geven een grotere kans om te struikelen over voorwerpen die in de ruimte staan. Daarbij geeft een minder goed zicht vaak ook een onzeker gevoel, wat een grotere kans op valangst kan geven.


3.Medicijnengebruik

Sommige medicijnen kunnen duizeligheid, onstabiliteit en dus ook vallen als bijwerking hebben. Heeft er zich al een valincident voorgedaan, kan je best je medicijnengebruik bespreken met de huisarts.


4. Pas je woonomgeving aan

Zorg ervoor dat uw woonomgeving geen risico’s geeft op vallen. Verwijder bijvoorbeeld tapijten, laat niks rondslingeren op de grond (vb: snoeren, schoenen, andere voorwerpen,…), plaats geen bekleding of voorwerpen op de trap, plaats een stoeltje bij de telefoon, enzovoort.

5.Veilige toiletroute

Zorg dat de weg van het bed naar het toilet veilig kan gebeuren. Vermijdt bijvoorbeeld tapijten en voorwerpen op de toiletroute. Zorg ervoor dat je ’s nachts makkelijk een licht kan aansteken, gebruik eventueel een nachtlamp. Wanneer ’s nachts stappen te onveilig wordt, kan er geopteerd worden om een toiletstoel te gebruiken.


6.Hoog valrisico: gebruik PAS (personenalarmsysteem)

Als u een hoog valrisico heeft, is het aan te raden om een personenalarmsysteem (PAS) te gebruiken. Een PAS is een horloge of ketting met een alarmsysteem op. Mocht er een valincident voorvallen en je kan niet meer terug opstaan, kan er door op de knop van de horloge of ketting te drukken, hulp ingeschakeld worden. Dit is een ideaal systeem voor alleenwonenden met valrisico’s.


7.Antislip

In de badkamer kan er een extra groot valrisico ontstaan door de gladde ondergronden van baden, douches en tegels. Om op deze plekken vallen te vermijden kan je gebruik maken van antislipmatjes. Indien nodig kan je ook een krukje, douchestoel of badzitje plaatsen. Eventueel kan je ook kiezen om een extra handgreep te installeren.


8.Vermijdt angst

Bij mensen met een groot valrisico is het extra belangrijk om te blijven bewegen. Bewegen en de mobiliteit onderhouden zullen het risico om te vallen doen dalen. Rust roest, dus blijven bewegen is de boodschap.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven