Licht op je werkplek

Een goede verlichting op kantoor is belangrijk om oogvermoeidheid en hoofdpijnklachten te voorkomen, maar verlichting heeft ook een grote invloed op rug en nekklachten. Bij te veel licht bijvoorbeeld zal men de neiging hebben om met een gebogen rug en een uitgestrekte kin computerwerk te doen. Dit omdat te veel licht ervoor zorgt dat de gegevens op een computerscherm minder zichtbaar worden. Hieronder enkele tips om de ideale kantoorverlichting te creëren op jouw werkplek:


Lichtsterkte

De ideale lichtsterkte op kantoor ligt tussen 300 en 500 lux (eenheid die de straling van het licht op een ruimte uitdrukt). Bij een klaslokaal ligt dit tussen 250 en 300 lux.Plaatsing bureaulamp

Rechtshandigen plaatsen best hun bureaulamp aan de linkerkant en linkshandigen langs rechts. Dit voorkomt ongewenste schaduwen op je werkblad. Schaduwen kunnen ervoor zorgen dat je onbewust je nek gaat krommen. Dit zou op termijn nekklachten kunnen veroorzaken.


Positie bureau

Bij de plaatsing van een bureau in de ruimte is het belangrijk om rekening te houden met de positie van het raam. Zorg ervoor dat daglicht niet in je gezicht schijnt bij bureauwerk, maar ook niet recht in het computerscherm schijnt. Dit kan ervoor zorgen dat je je lichaam onbewust in bochten gaat wringen om de info op je beeldscherm beter te kunnen zien (gebogen rug, uitgestrekte kin). Om dit te vermijden werk je best met daglicht dat van de zijkant op je bureau schijnt, een andere mogelijkheid om op een goede manier daglicht te verkrijgen is via een lichtkoepel.


Wordt je kantoorruimte verlicht met TL-lampen is het best dat de bureaus geplaats worden tussen de lampen en niet recht eronder. Zo wordt vermeden dat het licht rechtstreeks in de ogen van de kantoorwerker schijnt.


Licht kunnen dempen

Zorg voor een mogelijkheid om zonlicht te dempen zoals bijvoorbeeld een zonnescherm, jaloezieën, getint glas, enzovoort.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven