Ideaal fietsweer? Hier enkele ergonomische tips om pijnvrij en comfortabel te fietsen.


1. Let op uw lichaamshouding!

Zorg dat het bekken naar voor gekanteld is, zodat de rug zijn natuurlijke krommingen behoudt. Om deze positie te verkrijgen kijkt u naar de hoek tussen de buik en het bovenbeen. Deze hoek is 60-80°. Probeer de rug recht te houden en een bolle houding te vermijden.
2. Ontspan de schouders!

Niet enkel de bekkenkanteling is belangrijk, maar ook de houding van het bovenlichaam mag niet vergeten worden. Belangrijk is om de schouders te ontspannen, het borstbeen naar voor te duwen (niet inzakken) en de kin lichtjes in te trekken. Op deze manier worden de schouders, de polsen en de bovenste ruggenwervels niet overbelast.3. Let op je bandenspanning!

Zorg dat je banden een juiste bandenspanning hebben. Te harde banden zullen de schokken minder goed opvangen, waardoor het lichaam dit zal doen. Dit kan tijdens een hobbelige fietstocht pijn veroorzaken in nek en rug. Te platte banden daarentegen zullen de schokken totaal niet opvangen. Een ideale bandenspanning 5 bar.4. Stel je fiets juist af!


Zadel

Zorg dat het zadel horizontaal staat. De zadelhoogte bepaal je door op je fiets te gaan zitten en je hiel op de trapper te plaatsen. Als de trapper onderaan staat moet je been gestrekt zijn. Een andere manier is om naast je fiets te gaan staan en het zadel op de hoogte van je heup in te stellen.


Stuur

Het stuur moet minstens 4 cm hoger dan het zadel ingesteld worden. Belangrijk is dat je je armen lichtjes gebogen kan houden bij het fietsen. Zoniet, kan je best het stuur naar voor kantelen. Heb je snel polsklachten tijdens het fietsen kan je best het stuur wat hoger zetten. Op deze manier wordt er minder druk gezet op de polsen. Je kan eventueel ook kiezen voor een vlinderstuur.Bronnen

https://www.vakantiefietser.nl/px/handleidingen/afstellenfietshumpert.pdf


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven